Little Paris
Hello! Wallo!

Assalamualikum! Hi I'm Nuraisyah Iliya binti Mohamad Marzuki|Welcome to My Paris Town|Fifteen|PMR Candidates|SMKA Maahad Muar|Muar|Johor Gomawo!


Entries About

Big Clap

Template: Intan Aqilah
Basecodes: Yaya
Others:   


Sayang.


Last week,I had some conversation with my mom.That time I was in daydreaming.Thinking about my future,my future husband,my future family and others.While I had my daydreaming,my mom came to me.

Mom : Aisyah.Berangan apa tu ?
Me : Tengah berangan pasal masa depanla.
Mom suddenly touched my hand and her tears came out.
Me : La ! Mak kenapa pulak nangis tetiba
Mom : Aisyah.Jangan kahwin awal tau.
Me : Kenapa ? *muka bingung*
Mom : Sebab mak tak ramai anak.
Me : Maksud mak ?
Mom : Aisyah anak perempuan.Anak perempuan sorang pulak tu.Bila Aisyah kahwin semua keputusan terletak pada tangan suami.Nanti Aisyah kahwin tinggal mak sorang.
Me : Tapi ayah kan ada.
Mom : Ayahkan lelaki.Lelaki tak sama dengan perempuan.Aisyahlah orang paling rapat dengan mak walaupun kadang-kadang buat mak nyampah.
Me : *Aku still tak dapat hadam apa yang mak cakap*
Mom : Maksud mak,kalau Aisyah kahwin Aisyah kena pindah ikut suami
Me : *Air mata dah start jatuh.Aku tahan macam mana pun suddenly jatuh.Air mata berat* NO ! Aisyah tak nak ikut suami Aisyah.Aisyah tak nak pisah dengan mak.
Mom : Tapi nanti Aisyah jadi isteri derhaka.Mak tak nak Aisyah kena seksa kat akhirat nanti.
Me : *Aku kesat air mata mak.Sepanjang hidup aku ini first time* NO ! Aisyah takkan jadi anak derhaka dan isteri derhaka !
Mom : How ?
Me : Aisyah nak tengok mak dengan ayah bahagia dulu baru Aisyah hidup bahagia.Aisyah tak kisah hidup bahagia lambat macam mana pun.Aisyah nak selalu ada kat sisi mak dengan ayah.Mak dengan ayah jangan jauh dari Aisyah.



Malam itu bulan jadi saksi air mata aku dengan mak jatuh.Mungkin aku masih mentah nak faham semua ni tapi aku dapat baca dari hati mak yang mak nak aku sentiasa ada bersama mak.Mungkin semua ini berat bagi mak tapi Aisyah aku cuba.InsyAllah.