Little Paris
Hello! Wallo!

Assalamualikum! Hi I'm Nuraisyah Iliya binti Mohamad Marzuki|Welcome to My Paris Town|Fifteen|PMR Candidates|SMKA Maahad Muar|Muar|Johor Gomawo!


Entries About

Big Clap

Template: Intan Aqilah
Basecodes: Yaya
Others:   


Muka Berminyak

Assalmualaikum.Nampak tajuk kat atas tu.Ok.Kat sini nak cerita pasal Kulit berminyak dan cara nak mengatasinya dengan teknik cara semulajadi.Tapi ni pun dari orang lain la.Kalau aku berfikir memang tak habis la.^,^

  1. Cara Pemakanan-Nak elakkan muka berminyak senang jek.Kurangkan makan makanan yang berminyak.Lebihkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran.Ini cara utama dalam menangani kulit berminyak.
  2. Jenis Pencuci Muka-Gunakan hanya satu jenis pencuci muka.Jangan bertukar-tukar jenis pencuci muka kerana mungkin boleh menambahkan pula jerawat.Buat scrubbing untuk membersihkan liang-liang pori.Liang-liang pori yang tersumbat dan kotor mudah ditumbuhi jerawat.
  3. Pelembap-Guna pelembap yang mengandungi UV dan bebas minyak (Oil Free).Check sebelum beli produk mekap tertera perkataan NON-COMEDOGENIC(tidak menutup liang pori) dan mengandungi AHA(Alpha-Hydroxy Acids).AHA berfungsi menangalkan kulit mati.
Kesimpulannya kulit berminyak lambat berkedut.
Sumber Ailyl Rozanna